Craniosacraal Therapie
Craniosacraal therapie is afgeleid van cranium (schedel) en sacrum (heiligbeen) is een lichaamsgerichte therapie die het zelfherstellend vermogen van het lichaam aanspreekt. Cranium en sacrum zijn met elkaar verbonden in het zogeheten craniosacrale systeem.
Binnen het craniosacrale systeem bevinden zich de hersen- en ruggenmergvliezen met daarin hersenen, ruggenmerg en hersenvloeistof. De hersen- en ruggenmergvliezen maken deel uit van ons bindweefsel (fascie) dat overal in ons lichaam, als een elastisch web, aanwezig is en alles met elkaar verbindt. Alle structuren zijn bekleed met bindweefsel (fascie). Dit bindweefsel beschermt, geeft steun en houdt alle onderdelen bij elkaar en tegelijkertijd ook weer van elkaar gescheiden.
Essentieel is dat bindweefsel kan meebewegen met onze bewegingen, zoals lopen, zitten, bukken, reiken, en zelfs ademhalen. Bindweefsel heeft een grote wens tot loslaten en voelt soms de noodzaak tot vasthouden. Dit natuurlijk proces van zelfgenezend vermogen kan verstoord raken en een verminderde bewegelijkheid van dit bindweefsel veroorzaken, en andersom. Daar waar het bindweefsel niet meer voldoende kan meebewegen, ontstaan vroeg of laat problemen. Het kan hier dan gaan om een fysieke klacht, maar het kan ook om een stress gerelateerde klacht gaan, niet lekker in je vel zitten of weinig energie hebben. Zelfs emotionele gebeurtenissen zoals verlies, verdriet, angst en boosheid of langdurig gebruik van voedsel dat minder goed te verteren is, hebben invloed op de bewegelijkheid van het bindweefsel.
Het uitgangspunt van craniosacraal therapie is dat het lichaam het vermogen heeft om zichzelf te herstellen. Als craniosacraal therapeut ondersteun ik, door zachte aanraking, het proces waarbij het bindweefsel (de fascie) loslaat, zodat het lichaam weer vrij kan bewegen.