Craniosacraal Therapie

Craniosacraal therapie is afgeleid van cranium (schedel) en sacrum (heiligbeen) is een lichaamsgerichte therapie die het zelfherstellend vermogen van het lichaam aanspreekt. Cranium en sacrum zijn met elkaar verbonden in het zogeheten craniosacrale systeem.

Binnen het craniosacrale systeem bevinden zich de hersen- en ruggenmergvliezen met daarin hersenen, ruggenmerg en hersenvloeistof. De hersen- en ruggenmergvliezen maken deel uit van ons bindweefsel (fascie) dat overal in ons lichaam, als een elastisch web, aanwezig is en alles met elkaar verbindt. Alle structuren zijn bekleed met bindweefsel (fascie). Dit bindweefsel beschermt, geeft steun en houdt alle onderdelen bij elkaar en tegelijkertijd ook weer van elkaar gescheiden.

Essentieel is dat bindweefsel kan meebewegen met onze bewegingen, zoals lopen, zitten, bukken, reiken, en zelfs ademhalen. Bindweefsel heeft een grote wens tot loslaten en voelt soms de noodzaak tot vasthouden. Dit natuurlijk proces van zelfgenezend vermogen kan verstoord raken en een verminderde bewegelijkheid van dit bindweefsel veroorzaken, en andersom. Daar waar het bindweefsel niet meer voldoende kan meebewegen, ontstaan vroeg of laat problemen. Het kan hier dan gaan om een fysieke klacht, maar het kan ook om een stress gerelateerde klacht gaan, niet lekker in je vel zitten of weinig energie hebben. Zelfs emotionele gebeurtenissen zoals verlies, verdriet, angst en boosheid of langdurig gebruik van voedsel dat minder goed te verteren is, hebben invloed op de bewegelijkheid van het bindweefsel.

Het uitgangspunt van craniosacraal therapie is dat het lichaam het vermogen heeft om zichzelf te herstellen. Als craniosacraal therapeut ondersteun ik, door zachte aanraking, het proces waarbij het bindweefsel (de fascie) loslaat, zodat het lichaam weer vrij kan bewegen.

Lichaamsgewaarzijn en bewustzijn

Hoe kan ik leren ontspannen? Hoe kan ik mijn lichaam weer beter gaan waarnemen? Wat vertelt mijn lichaam mij eigenlijk? En hoe kan ik daarop antwoorden?

Als craniosacraal therapeut zie ik de mens als één geheel en gebruik ik het bindweefsel als een aangrijpingspunt om verstoringen te behandelen. Door de combinatie van therapeutische aanraking en de gerichte aandacht van uzelf voor uw eigen lichaam, leer ik u bewust te worden van wat u voelt. En zo betekenis te geven aan de signalen die uw lichaam geeft en wat uw klacht u wil vertellen.

De craniosacrale therapeutisch interventies zijn mild, volgend en ondersteunend. Ze zijn gericht op het hervinden van zoveel mogelijk bewegingsvrijheid en eigen oplossingen voor uw hulpvraag.

Het ontwikkelen van lichaamsbewustwording is de kern van mijn behandeling. Dit helpt u om uw draagkracht en eigen verantwoordelijkheid voor uw lichaam en klachten op te bouwen, in samenhang met het bevorderen van bewegingsvrijheid op fysiek, emotioneel en spiritueel niveau.

Craniosacraal therapeut in opleiding

Ik ben tweedejaars student craniosacraal therapie. Mijn therapie sluit aan bij het niveau waar ik in de opleiding ben. Als ik tijdens de behandeling een gebied aan-raak waar ik nog niet voldoende competent ben, dan verwijs ik u door naar een bevoegd collega-therapeut.

Afspraak maken

Mocht u een afspraak willen maken, omdat u aanhoudende fysieke klachten heeft, belemmeringen of beperkende patronen ervaart, een verlangen wilt onderzoeken of gewoon nieuwsgierig bent naar wat cranio is en wat het u zou kunnen brengen, dan bent u van harte welkom in mijn praktijk. U kunt telefonisch of per mail een afspraak maken.

Voor de eerste afspraak zal een kort telefoongesprek plaatsvinden (10min) waar ik de eerste screening zal doen en u kort uitleg geef over de behandeling. Ook kan ik dan eventuele vragen beantwoorden. Na de screening volgt de eerste behandeling.

De behandeling duurt 60 min en wordt tegen een gereduceerd tarief aangeboden. Deze zullen, vooralsnog, niet door de zorgverzekeraar vergoed worden.

Door een afspraak te maken, gaat u akkoord met de algemene voorwaarden Overdwars 2024 en bent u op de hoogte van mijn status als student craniosacraal therapie.