Craniosacraal therapie

Craniosacraal therapie is afgeleid van cranium (schedel) en sacrum (heiligbeen) is een lichaamsgerichte therapie die het zelf herstellend vermogen van het lichaam aanspreekt. Cranium en sacrum zijn met elkaar verbonden in het zogeheten craniosacrale systeem.

Hierbinnen bevinden zich de hersen- en ruggenmergvliezen met daarin hersenen, ruggenmerg en hersenvloeistof. De hersen- en ruggenmergvliezen maken deel uit van ons bindweefsel (fascie) wat overal in ons lichaam als een elastisch web alles met elkaar verbindt. Alle structuren zijn bekleed met bindweefsel. Het bindweefsel beschermt, geeft steun en houdt alle onderdelen bij elkaar en ook weer van elkaar gescheiden.

Essentieel is dat dit bindweefsel kan meebewegen tijdens onze bewegingen, zoals lopen, zitten, bewegen, werken en zelfs ademhalen. Bindweefsel heeft de wens tot loslaten en voelt soms de noodzaak tot vasthouden. Dit natuurlijk proces van zelf genezend vermogen kan verstoord raken en een verminderde bewegelijkheid van het bindweefsel veroorzaken en andersom. Daar waar het bindweefsel niet meer voldoende kan meebewegen, ontstaan vroeg of laat problemen. Het kan om fysieke klachten gaan en het kunnen ook klachten als stress, niet lekker in je vel zitten of weinig energie hebben of na emotionele gebeurtenissen van bijvoorbeeld verlies, verdriet, angst en boosheid of mogelijk door langdurig gebruik van voedsel die minder goed te verteren is door het lichaam.

Het uitgangspunt van craniosacraal therapie is dat het lichaam het vermogen heeft om zichzelf te herstellen en als craniosacraal therapeut help ik hierbij de fascie weer los te laten zodat het lichaam weer vrij kan bewegen.

Lichaamsgewaarzijn en bewustzijn

Hoe kan ik leren ontspannen? Hoe kan ik mijn lichaam weer beter gaan waarnemen? Wat vertelt mijn lichaam mij eigenlijk? En hoe kan ik daarop antwoorden?

Als craniosacraal therapeut ga ik uit van de mens als één geheel en het bindweefsel als een aangrijpingspunt om verstoringen te behandelen. Door de combinatie van therapeutische aanraking en de gerichte aandacht van uzelf voor uw eigen lichaam, leer ik u bewust te worden van wat u voelt en daarmee betekenis te geven aan de signalen van uw lichaam en wat uw klacht u wilt vertellen.

De interventies van mij als therapeut zijn mild, volgend, ondersteunend en niet sturend of directief. Ze zijn gericht op het hervinden van zoveel mogelijk bewegingsvrijheid en op het vinden van eigen oplossingen voor uw hulpvraag.

Het ontwikkelen van lichaamsbewustwording is de kern van mijn behandeling. Dit helpt u om uw draagkracht en eigen verantwoordelijkheid voor uw lichaam en klachten op te bouwen, in samenhang met het bevorderen van bewegingsvrijheid op fysiek, emotioneel en spiritueel niveau.

Craniosacraal therapeut in opleiding

Ik ben tweedejaars student en mijn therapie zal aansluiten bij het niveau waar ik ben in de opleiding. Komen we tijdens de behandeling in een gebied waar ik nog niet voldoende competent ben, zal ik u doorverwijzen naar een collega-therapeut.

Afspraak maken

Mocht u een afspraak willen maken omdat u aanhoudende fysieke klachten heeft, belemmeringen of beperkende patronen ervaart, een verlangen wilt onderzoeken of gewoon nieuwsgierig bent wat cranio is en wat het u zou kunnen brengen, bent u van harte welkom bij mij in mijn praktijk. U kunt telefonisch of per mail een afspraak met mij maken.

Voor de eerste afspraak zal een kort telefoongesprek plaatsvinden (10 min) waar ik de eerste screening zal doen en u kort uitleg geven over de behandeling. Ook kan ik eventuele vragen beantwoorden.

De behandeling duurt 60 min en wordt tegen een gereduceerd tarief aangeboden. Deze zullen vooralsnog niet door de zorgverzekeraar vergoed worden.

Door een afspraak met mij te maken gaat u akkoord met de algemene voorwaarden Overdwars 2024 en bent u op de hoogte van mijn status als student craniosacraal therapie.

Note:
Overdwars heeft per 2024 alleen nog contracten met VGZ (UNIVE, IZA, IZZ), Zilveren Kruis (FBTO, Friesland), ONVZ, ASR, DSW (Stad Holland) en Menzis.

Dit betekent dat als u verzekerd bent bij één van de andere zorgverzekeraars, u wel door mij behandeld kunt worden alleen zult u dan een klein gedeelte van uw behandeling zelf hebben te betalen. Welk percentage dit is verschilt per zorgverzekeraar en kunt u navragen bij uw eigen zorgverzekeraar.